Párterápia

Egy jól működő kapcsolatban mindkét fél szabadon virágozhat, senki sem nyomja el a másikat, sem tudatosan, sem tudattalanul. Egy jó kapcsolatban a pár mindkét tagjának elismerik a vágyait, igényeit, mindkét fél fejlődik egyénileg, és a pár is fejlődik közösen. Egy kapcsolat akkor virágzik, ha ápoljuk, gondozzuk.

Miért van olyan sok párkapcsolati problémánk?

Azokban a kultúrákban, ahol a fiatalokat a család jelöli ki egymás számára, két ismeretlen köt házasságot. Idővel megismerik egymást, összeszoknak, szerencsés esetben meg is szeretik egymást – ez egy lassan felfelé ívelő jövőképet vetít előre. A mi kultúránkban egy kapcsolat általában lángoló szerelemmel kezdődik, azonban innen már csak lefelé vezet az út, a szerelem idővel lecseng és maradnak a szürke hétköznapok. Ezután pedig általában már csak rosszabb lesz. De ez vajon elkerülhetetlen?

Mikor érdemes párterápiára menni?

Olyan esetben, amikor szorosan véve a párkapcsolatot, vagy szexualitást érintő probléma merül fel. Ilyenkor mindig előny, ha a pár mindkét tagja jelen van, ez önmagában bizonyítja a kapcsolat iránti elkötelezettséget. Párokkal történő munkában lényegesen eredményesebben lehet haladni, mint egyéni folyamatban. Célunk, hogy a párral, közösen alakítsunk ki egy olyan új működésmódot, új egyensúlyt, amiben senkinek sem kel tűrnie, ahol egyik fél sem szenved, ahol mindketten kivirágozhatnak. Néhány példa, amikor hasznos lehet a párterápia:

  • Párkapcsolati válság
  • Szexuális problémák
  • Társfüggőség
  • Rendszeresen ismétlődő konfliktusok
  • Gyermek születése utána megromlott párkapcsolat, nemi élet
  • Féltékenység
  • Harmadik személy a kapcsolatban, megcsalás
  • Kommunikációs nehézségek
  • Elváljunk-e?
Hogyan zajlik egy párterápiás ülés?

A párterápiás üléseken két szakember van jelen. Ezeket az alkalmakat, kolléganőmmel közösen vezetjük, így mind a női, mind a férfi oldalt megjelenítjük, egyik sem kerül túlsúlyba.

Az ülések általában 2-3 heti gyakorisággal, előre egyeztetett időpontban zajlanak. Az ülésekről általában  hangfelvételt készítünk, amit szigorúan bizalmasan kezelünk. A felvétel készítése bevett gyakorlat párokkal folytatott munka esetén, mivel egyszerűen képtelenség olyan módon figyelni minden jelenlevőre, mint egy egyéni folyamat esetén. Az elhangzottakat, valamint a felvételt teljes körű titoktartással kezeljük. Munkánk során magunkra kötelező erejűnek tekintjük a Magyar Családterápiás Egyesület Etikai kódexét.

Kolléganőmmel mindketten képzésben lévő családterapeuták vagyunk,  a Magyar Családterápiás Egyesület családterapeuta képzésében veszünk részt, így az előírásoknak megfelelően szupervízió mellett dolgozunk, vagyis a munkánkról rendszeresen konzultálunk az egyesület oktatójával és szakmai stábjával.

Árak:
Az első találkozó díja: 22.000 Ft, a további alkalmak ára: 20.000 Ft.
Az ülések időtartama 80 perc.

Kontakt: