Párterápia

A párkapcsolat lehet a biztonság forrása, egy menedék, ahol oltalmat találunk. Válhat ugyanakkor a kilátástalanság, és örökös konfliktus színterévé is. Amikor párokkal dolgozom, soha nem hibást, vagy bűnbakot keresek. Úgy gondolom, hogy a kapcsolati konfliktusokat a pár tagjai akaratlanul, de közösen hozzák létre, újra és újra. A konfliktusos helyzetek gyakran egy visszatérő mintázat szerint zajlanak, ami, ha beindult, nagyon nehéz megállítani. A közös munka célja, hogy megértsük, hogyan jönnek létre a pár tagjai között az egyensúlytalanságok, és mi tartja fenn azokat. Ennek érdekében a kérdéses helyzeteket próbáljuk lelassítani és nagyító alatt megvizsgálni. Amikor már pontosan értjük, hogy mi történik, megnyílik a lehetőség, hogy eltérjünk a begyakorolt, de annál inkább romboló mintázattól.

Munkamódom szempontjából meghatározó az Érzelmi Fókuszú Terápia (EFT), mely során kiemelt figyelmet fordítok az aktuálisan átélt érzelmekre, miközben közösen próbáljuk megérteni a mögöttes motivációkat, vágyakat, melyeknek az egyén akár nincs is tudatában. A folyamat során a pár tagjai megtanulják magukban azonosítani az elsőre nem is olyan kézenfekvő igényeiket, vágyaikat. Mikor ezek az érzelmi mozgatók hozzáférhetővé válnak, könnyebb lesz őket közvetlen módon kifejezni, kerülőutak, manipuláció nélkül.

Mikor érdemes párterápiára menni?

Olyan esetben, amikor szorosan véve a párkapcsolatot, vagy szexualitást érintő probléma merül fel. Ilyenkor mindig előny, ha a pár mindkét tagja jelen van. Emiatt a párkapcsolati kérdésekkel lényegesen eredményesebben lehet haladni párterápiában, mint egyéni folyamatban. Néhány példa, amikor hasznos lehet a párterápia:

  • Párkapcsolati válság
  • Szexuális problémák
  • Függő kapcsolat
  • Rendszeresen ismétlődő konfliktusok
  • Gyermek születése utána megromlott párkapcsolat, nemi élet
  • Féltékenység
  • Harmadik személy a kapcsolatban, megcsalás
  • Elváljunk? Együtt maradjunk?
Hogyan zajlik egy párterápiás ülés?

Párokkal való munka során pszichológus kolléganőmmel Somsák Zsuzsával, illetve Tillmann Lilivel dolgozom közösen. Ennek egyik oka, hogy ketten sokkal többet érzékelünk a pár dinamikájából, illetve így egyik nem sem kerül túlsúlyba. Az ülések jellemzően kétheti gyakorisággal, előre egyeztetett időpontban zajlanak. Az elhangzottakat titoktartás mellett kezeljük. Munkánk során magunkra kötelező erejűnek tekintjük a Magyar Családterápiás Egyesület Etikai kódexét.

Árak:
Az ülések díja 25.000 Ft, időtartama 80 perc.

Képzésben lévő családterapeuta vagyok, szupervízió mellett dolgozom. Szolgáltatásom nem egészségügyi tevékenység, nem minősül pszichoterápiának.

Kontakt:

A levél elküldésével Ön hozzájárul, hogy adatait az oldal üzemeltetője kezelje és tárolja.